Jeneratörlerin pabucu dama
5 mins read

Jeneratörlerin pabucu dama

Feramuz ERDİN

Yeşil enerji üretim, depolama ve optimizasyonu alanında çeşitli şirketleri bulunan Çinli iş kadını Suchen Soo tüm bunları bir çatı altında toplayarak oluşturdukları yeni marka olan HELIO’nun stratejik üretim ve pazarlama üssünün Türkiye olacağını söyledi.

DOĞAL, UCUZ VE SÜREKLİ ENERJİ

HELIO, artık yeni bir ihtiyaç olarak ortaya çıkan ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjinin sürdürülebilir ve verimli şekilde kullanılmasını sağlayan bir sistemler bütünü ile önce Türkiye, daha sonra da dünya pazarına girmeyi hedefliyor.

Çin’in alanında bir numaralı firması olan HELIO da her yıl milyonlarca dolarlık bütçelerle geliştirilen AR – GE çalışmalarının geldiği noktada oluşan bilgi birikimi ve tecrübelerini Türkiye’ye aktarmak üzere son hazırlıklarını yapıyor.

ULUSLARARASI TAAHHÜTLERİMİZ MEVCUT

Merkezi ve yerel yönetimlerin iklim değişikliği ile ilgili çeşitli uluslar arası taahhütleri bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl Dubai’de Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28’inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi’nde bir konuşma gerçekleştirerek; “2053 yılı itibarıyla net sıfır emisyon hedefini gerçekleştirmeyi öngörüyoruz.” dedi.

Diğer yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da 2019 yılında Kopenhag’daki C40 Belediye Başkanları Zirvesi’nde diğer imzacı liderlerle birlikte, “Deadline 2020” Taahhüdü’nü imzalamıştı. Böylece İBB, İstanbul’un 2050 yılı için “karbon nötr” ve “dirençli bir kent” olma hedefi koyarak, bir uluslararası taahhütte bulunmuş oldu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KAYGISI YENİLENEBİLİR ENERJİYİ ZORUNLU KILIYOR AMA…

Petrol ve kömür gibi karbon esaslı kaynakları terk ederek güneş, rüzgar ve dalgalar gibi tamamen doğal kaynaklardan enerji elde etmenin maliyeti ve sürdürülebilir olması sektörün yaşadığı sorunların en başında geliyor. Diğer yandan sektörde kullanılan donanımların hammaddesinin sadece belli ülkelerin tekelinde olması, ithalata dayalı üretim tesisi kurulan ülkelerde küresel rekabet şansını zorluyor.

Enerji üretiminin doğal olaylara bağlı olmasından dolayı bir düzensizlik arz etmesi üreticileri bu alanda enerjiyi depolama ve ihtiyaç olduğu anda ve doğru fiyattan piyasaya verme seçeneğine doğru itti. Böylece doğal enerji üretim tesislerinin verimlilikleri artırılmış oldu.

Bunlara bir de karbon enerji kaynakları kullanılarak üretilen ürünlere çok yakında küresel çapta getirilecek olan ek ithalat vergileri de eklenince, üreticilerin enerjide doğallık ve bunun yanında verimlilik gibi seçeneklere yönelmesine neden oldu.

HELIO’UN HEDEFİ ÜRETİRKEN DE KULLANIRKEN DE VERİMLİLİK

Türkiye’de hem Enerji Bakanlığı ve EPDK, hem yerel yönetimlerdeki yöneticiler ve hem de endüsti bölgesi yönetimleri gibi son tüketiciler ile ile çeşitli toplantılar gerçekleştiren HELIO CEO’su Suchen Soo’nun açıklamaları şu şekilde:

“Ben zaten Türkiye’nin hayranıydım, böyle bir vesileyle ilk kez seyahat etme fırsatı buldum ve hayranlığımda haksız olmadığımı bizzat deneyimleyerek gördüm. Öncelikle Türkiye’de merkezi ve yerel yönetimlerin yeşil enerji konusundaki algı ve hazırlıklarının üst seviyede olması beni çok mutlu etti. Bu dünyayı yakından takip ettiğinizin ve insanlarınızı önemsediğinizin bir göstergesidir. Bunu maalesef birçok ülkede göremiyoruz. Bir sonraki aşamada Türkiye’de uygun bir yer tesbit ederek hemen üretim aşamasına geçmek istiyoruz.”

40’LIK KONTEYNERDA 5 MW DEPOLAYABİLİYORUZ

“Biz esasında çeşitli fabikalarımızda ürettiğimiz ileri teknoloji enerji verimliliği ürünlerini HELIO
markası adı altında birleştirerek bir set halinde son tüketiciye ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu setin
içinde ileri teknoloji ürünlerinin yanında, enerji verimliğini sağlayan yapay zeka tabanlı yazılımlar da
mevcut. Diğer firmalarımızın her biri küresel çapta üretim kapasitesine sahip olup, aynı zamanda Çin
Borsasında “ileri teknoloji” alt kategorisinde işlem görmektedir.

Bir örnek vermek gerekirse; 40’lık bir konteynerde 5 MW enerji depolayabilme ve bunun en verimli
şekilde kullanımının sağlanması kapasitesine sahibiz.”

İSTANBUL DEPREMİNDE ACİL ENERJİ İHTİYACINA ÇARE VAR

Yerel ve merkezi yöneticilerle yaptığım görüşmelerde İstanbul Depremi’nin büyük hasar vermesi
bekleniyor. Altyapının çökmesi ve uzun süre onarılamaması halinde meydana gelecek olan acil enerji
ihtiyacını doğal kaynaklardan gelen enerjiyi depolamak suretiyle “off the grid” dediğimiz sistemle
karşılayabiliriz. Böylelikle jeneratör bulundurma ve bunların yakıt lojistiğinin sağlanması gibi birçok
sorunlar bertaraf edilebilir. Bu konuda da ilgili makamlar ile çalışmaya hazırız. Aynı şekilde bireysel
kullanıma yönelik ürünlerimizi teknoloji marketlerinde piyasaya sunma seçeneği üzerinde çalışıyoruz.
Çünkü zaten mevcutta, sadece bir evin ihtiyacından tutun da koskoca bir şehrin sürdürülebilir enerji
ihtiyacını karşılayabilecek ürünler üretiyoruz.”

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir